3 типа луди мениджъри, от които трябва да бягате

3 типа луди мениджъри, от които трябва да бягате

3 типа луди мениджъри, от които трябва да бягате Веднъж работих за старши вицепрезидент, който нямаше никакъв план за бъдещото развитие на бизнеса. За да се увери, че никой няма да го изобличи, той постоянно „лаеше“ заповеди по време на събрания. Екипът му непрекъснато работеше по някакъв тактически проект, а той никога не беше доволен. Много дейности, тонове разочарование и нулеви резултати.

Лоши мениджъри има навсякъде, но някои са толкова ужасни, че заслужават отделна категория.

След известно време в света на бизнеса неизбежно ще се сблъскате с поне един такъв характер. Тяхното присъствие често е предупредителен знак за по-сериозни проблеми в организацията. Те усложняват собствения си живот и като че ли едничката им цел е да побъркат всички около себе си.

Мениджърите имат страхотната възможност да водят и да бъдат положителен пример за подражание. Твърде много от тях обаче не вземат ролята или отговорностите си на сериозно.

Те не разпознават потенциалното въздействие – добро или лошо, – което могат да имат върху околните и пропиляват всяка своя възможност да променят света към по-добро.

Като главен изпълнителен директор на Aha! вече имам привилегията да подбирам лидерите в компанията си. Търся ръководители, които работят наистина усърдно и се държат открито и уважително към другите. В по-ранен етап от кариерата си обаче нямах възможност да избирам хората, с които да работя, и ставах свидетел на съпътстващите щети, които някои мениджъри предизвикваха.

Сега, когато тези ситуации са зад гърба ми, виждам, че най-ужасните мениджъри се делят на три категории – колекционери на камъни, лицемерни оратори и лайфстайлъри.

Едва ли бихте могли изцяло да отбягвате тези смахнати ръководители през цялата си кариера. Предлагам ви обаче няколко съвета за какво да се оглеждате и кога трябва да започнете да бягате в обратната посока. Надявам се, ще ви помогна да запазите здравия си разум:

1. Колекционерът на камъни

В тази категория попада и гореспоменатият старши вицепрезидент. Колекционерите на камъни нямат никаква представа за какво се борят. Това обаче не спъва бързото им темпо. Вместо да се движат напред към конкретна цел, те непрекъснато сменят посоката. Искат от вас да преследвате някакви резултати, които обаче са винаги неясни, а оттам и невъзможни за постигане. Ако мениджърът ви е колекционер на камъни, рядко ще успявате да задоволите капризите му, а с течение на времето увереността ви ще започне да избледнява.

Наричам тези мениджъри колекционери на камъни, защото какъвто и камък да им донесете, той никога не е правилният. Или е твърде гладък, или твърде лъскат, или дори твърде голям. Как да избегнете целодневното търсене? Накарайте ръководителя си да поставя конкретни, постижими, измерими цели, чрез които да маркирате прогреса си. Изисквайте от него ясно да определя желанията си.

2. Лицемерният оратор

Този тип мениджъри са усвоили до съвършенство изкуството на двуличието и манипулацията и винаги се оглеждат за най-високопоставения в помещението. В зависимост от събеседника, те винаги казват онова, което смятат, че отсрещната страна иска да чуе. Толкова са свикнали да лицемерничат, че дори не осъзнават кога го правят.

Ако вашият ръководител попада в тази категория, може да се наложи да ровите дълбоко, за да намерите истината, и да сравнявате записките си със свои колеги, за да определите коя версия е най-близка до реалността. Моето предложение: проучете езика на тялото – той винаги издава нечестността. Записвайте си внимателно всяка инструкция, за да имате доказателство, когато мениджърът ви се отметне.

3. Лайфстайлърът

Тези мениджъри са олицетворение на “радостта от живота”, а безгрижното им отношение се простира и до работата им. Те не искат нищо да застава между тях и забавлението им и са приятно безахберни за усиления труд, който всички полагат вместо тях. Ако имате нужда да обсъдите нещо важно с лайфстайлъра, трябва да привлечете вниманието му между дългите обеди и часовете, прекарани на игрището за голф.

Все някой трябва да се държи като възрастен, така че защо това да не сте вие? Направете стъпка и бъдете също толкова весели, но и решителни. Обяснете, че се нуждаете от отговори, без които целта не може да бъде постигната. Надявам се, шефът ви ще разбере, че мързелът му спъва цялата компания, и ще започне да се държи по-отговорно. А и колегите ви тихо ще се възхищават на куража ви.

Тези мениджъри не са задължително лоши хора. Просто са си изградили вредни навици или никога не са се учили да водят както трябва. Техният управленски стил обаче представлява истинска заплаха за останалите, които се опитват да си вършат работата и да намерят своя път в света.

Стойте далеч от лудите ръководители, ако можете. Знам, че звучи глупаво, защото това невинаги е възможно, но когато осъзнаете, че шефът ви е откачалка, увеличете прозрачността си в общуването, влагайте повече усилия в дейности от всички нива на организацията и давайте всичко от себе си.

Повечето луди мениджъри оцеляват най-много година. Затова бъдете търпеливи. Ако обаче вашият се задържи по-дълго, може би е време да нахлузите обувките за бягане и да започнете да загрявате.

Браян де Хааф, главен изпълнителен директор на Aha!, за LinkedIn.com

Източник: manager.bg