3-те най-лоши навика, които ви пречат да станете успешен предприемач

Пътят на предприемача може да бъде изключително самотен, което означава, че за да успеете, трябва постоянно да бъдете наясно с начина, по който представяте себе си и вашия бизнес пред останалите.

Работила съм с предприемачи, които нямат необходимата емоционална интелигентност и социална осъзнатост, за да се представят по възможно най-добрия начин.

Това са 3-те най-лоши навика, които ви пречат да бъдете успешни предприемачи.

1. Приемате посредствени резултати

Моите приятели предприемачи се шегуват, че страдат от „предприемаческа болест“. Тъй като животът им се върти около постигането на максимална ефективност и внедряване на най-добрите практики в компанията, те бързо стават изключително критични към незадоволителните резултати.

С други думи, предприемачите не приемат посредственост.

Още повече, това не важи само за бизнеса. Ако искате да бъдете успешен предприемач, трябва да се научите да отбягвате посредствени връзки (загуба на време), посредствени опити, и най-вече, не трябва да приемате да бъдете посредствени. Винаги трябва да се стремите към нещо повече.

„Посредствеността е най-големият враг на просперитета“, казва великият Хенри Форд.

2. Губите си времето

Максимата „времето е пари“ важи в особена сила в предприемачеството. Добрите предприемачи са много внимателни в това как прекарват своето време и правят всичко възможно, за да гарантират, че то е използвано за продуктивни и полезни дейности. Избягвайте да поддържате отношения и навици, които само ви губят времето.

Илон Мъск дава пример за доброто оползотворяването на времето с начина, по който ръководи срещите в своята компания. Той насърчава всички присъстващи да вземат участие в дискусиите и да споделят своетомнение за обсъжданата тема. Според коментар на бивш служител на Tesla в сайта Quora, Мъск дори пита хората, които не участват активно в срещите, защо си губят времето да присъстват, ако нямат какво да кажат.

Присъствала съм на продуктивни срещи, които внесоха ентусиазъм и стратегия в работата на моя екип и ни помогнаха да се доближим до нашата крайна цел. Била съм и на много срещи, които са били пълна загуба на време. Дори имам чаша за кафе, на която пише: „Тази среща трябваше да бъде обобщена по имейла“.

Това не означава, че трябва да избягвате всеки и всичко, което не помага на вас и вашия бизнес да вървите напред. Най-просто казано, това означава, че предприемачите ценят своето време и внимават да не го прахосват за незначителни неща.

3. Приемате ролята на жертва

Успешните предприемачи извличат мотивация от всеки провал и отказ и никога не се предават без битка. В този бизнес често ще ви се налага да се справяте с отхвърляне и най-различни спънки и препятствия, така че не можете да си позволите да гледате на себе си като на жертва. Не обвинявайте вашия екип и други хора за личните ви грешки и неуспехи.

Никога не трябва да позволявате вашето его и гордост да ви карат да мислите, че сте прекалено добър, за да се занимавате с определени задачи. В живота на всеки човек има момент, в който той се чувства като в задънена улица.  Вместо обаче да позволите да ви обземе самосъжаление и депресия, вие трябва да дадете всичко от себе си, за да се измъкнете от лошата ситуация.

Най-добрите предприемачи са уверени и издръжливи лидери, а не жертви на собствените си обстоятелства.

Алиса Сатара за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/