10 признака на ниската емоционална интелигентност

10 признака на ниската емоционална интелигентност
10 признака на ниската емоционална интелигентност
Снимка: Shutterstock

Когато емоционалната интелигентност(EQ) навлезе в полезрението на масовото внимание за първи път, тя разби широко разпространеното разбиране, че високият коефициент на интелигентност(IQ) е основният фактор, който стои зад успеха на всеки човек.

Оказа се, че хората със средно ниво на IQ, но висока емоционална интелигентност, се представят по-добре от тези с високо IQ в 70% от случаите.

Емоционалната интелигентност е онова „нещо“ във всеки един от нас, което трудно може да бъде измерено и изразено в реалния живот, но което има безгранично влияние върху нашето поведение и реакции в сложни социални ситуации и преломни моменти на вземане на решения, които определя житейския ни път.

За съжаление, качествените(научно подкрепени) тестове за EQ не са безплатни и лесно достъпни. По тази причина аз реших да анализирам резултатите на милиони хора, които сме тествали в TalentSmart, за да идентифицирам навиците и начините на поведение, които са признаци за ниска емоционална интелигентност. Ето и няколко от тях:

1. Не се ядосвате.

Да си емоционално интелигентен не означава да винаги да си мил и дружелюбен, а да знаеш как да управляваш емоциите си, за да постигаш възможно най-добрите резултати. Понякога това означава, да показвате на хората, че сте разстроени, разочаровани или натъжени. Прикриването на емоциите с маска на щастие и позитивност не е продуктивно и полезно.

2. Лесно се подавате на стрес

Когато прикривате чувствата си, те бързо се натрупват и започват да изграждат неприятни усещания за стрес, напрежение и тревожност. Неизречените емоции натоварват ума и тялото. Емоционалната интелигентност може да ви помогне да контролирате стреса, като ви позволява да забележите и коригирате проблемите и неблагоприятните ситуации, преди те да са превърнали в кризи.

Хората, които не използват емоционалната си интелигентност, са по-склонни да търсят други средства за управление на своето поведение, които са значително по-малко ефективни. Вероятността да изпитват тревожност, депресия и дори мисли за самоубийство е два пъти по-голяма при тези хора.

3. По-трудно създавате социални контакти

Хората с висока емоционална интелигентност балансират добрите обноски, съпричастността и добротата със способността да защитават своите виждания и да поставят граници в отношенията си с другите. Повечето хора или заемат дефанзивна позиция, или стават по-агресивни, когато някой друг изкаже мнение, което е противоположно на тяхното. Емоционално интелигентните хора запазват самообладание и защитават своята позиция, като избягват необмислените емоционални реакции. Това им позволява да неутрализират трудните хора, без да си създават врагове.

4. Взимате прибързани решения и ги защитавате до край

Хората, които не развиват своята емоционална интелигентност, са свикнали бързо да си изграждат мнение по даден въпрос и да го защитават до последно, дори когато пред тях са изложени множество доказателства, че то е грешно. Това е особено опасно за лидерите, тъй като техните необмислени решения влияят на целия екип.

Хората с високо EQ обичат предизвикателствата срещу тяхната гледна точка, защото знаят, че първоначалните реакции на всеки човек са провокирани от неговото емоционално състояние. Те си дават нужното време, за да разгледат контрааргументите и възможните последици от своето решение, преди да продължат напред.

5. Отказвате да забравите конфликтите от миналото

Негативните емоции, предизвикани от злопаметност, всъщност са отговор на стресовите ситуации. Когато мислим за тях, тялото ни изпраща сигнал да се подготвим за битка, своеобразен механизъм за оцеляване, който ни провокира да посрещнем заплахата лице в лице или да избягаме далеч от нея, за да се спасим.

Когато заплахата е  настоящето, този механизъм е от ключово значение за нашето оцеляване, но когато тя е в далечното минало, задържането на това напрежение с времето може да нанесе непоправими щети върху нашето здраве. Оставянето на тези конфликти не само ще ви накара да се почувствате по-добре в настоящето, но и ще подобри вашето здравословно състояние.

6. Не спирате да мислите за вашите грешки

Емоционално интелигентните хора се дистанцират от грешките си, без да ги забравят. Като ги държите на безопасно разстояние, но достатъчно близо, за да можете да ги използвате при нужда, вие създавате предпоставка за бъдещ успех. Нужно е добре развито самосъзнание, за да вървите по тънката линия между това да живеете в миналото и да не забравяте грешките си.

Прекалено дългите анализи и размисли върху вашите грешки могат да ви накарат да избягвате всички рискове и постоянно да чувствате страх и напрежение, докато тяхното забравяне ще създаде предпоставка за многократното им повтаряне. Ключът е в бланаса.

7. Чувствате се неразбрани

Когато нямате добре развита EQ, трудно може да се поставите в позицията на другите и да разберете как изглеждате през техните очи. Чувствате се неразбрани, защото не можете да изразите това, което искате, по начин, по който другите да го разберат. Емоционално интелигентните хора осъзнават факта, че не могат да изразят всяка своя идея перфектно. Те усещат, когато останалите не ги разбират, и променят своя подход и начин на изразяване, за да може идеята им да бъде предадена в по-голямата си цялост.

8. Не знаете какво ви изнервя

Всеки има ситуации и хора, които го “активират” по такъв начин, че го карат да действат импулсивно и необмислено. Емоционално интелигентните хора изучават своите „бутони“ и използват знанието си, за да избягват ситуациите и хората, които ги карат да губят контрол.

9. Обвинявате другите за вашите чувства

Емоциите идват отвътре. Изкушаващо е да преписвате чувствата и емоциите си на чуждите действия, но в крайна сметка вие трябва да поемете отговорност за собственото си емоционално състояние. Никой не може да ви накара да почувствате нещо, което не искате.

10. Лесно се обиждате

Ако познавате добре себе си, трудно някои може да направи или да каже нещо, което да ви повлияе силно. Емоционално интелигентните хора са уверени и непредубедени, което създава доста дебела кожа. Те могат да си позволят да се шегуват със себе си и дори да дадат на другите възможността да се посмеят за тяхна сметка, защото имат способността да начертаят психическа граница между хумора и унижението.

За разлика от коефициента ви на интелигентност, вашият EQ е податлив на влияние. Като тренирате мозъка си чрез многократното повторение на емоционално интелигентно поведение, вие изграждате необходимите канали, които да ги превърнат в навици.

С времето мозъкът ви подсилва употребата на тези нови навици и прекъсва връзката с разрушителното поведение от миналото. Не след дълго ще започнете да реагирате по емоционално интелигентен начин на всяка ситуация във вашия живот, без дори да се замисляте.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/