Веднага щом усетите, че работата не върви

Когато шефът не иска да говори с вас
Когато шефът не иска да говори с вас
Снимка: Shutterstock

Всички сме имали дни, в които, колкото и да се стараем да се фокусираме върху определена задача, не можем да постигнем никакъв напредък.

Едва сте успели да напишете първото изречение от имейла до шефа и вече вниманието ви се е пренасочило върху вашите профили в социалните мрежи. След кратка работа се оказвате в компанията на колега, с който подхващате приятен разговор, но той продължава прекалено дълго и…

Въпреки всички усилия, просто не можете да се концентрирате и да намерите нужната мотивация, за да бъдете продуктивни. Само по себе си това чувство е доста неприятно, но още по-лошо е когато то се превръща в тенденция, която се пренася и върху следващия работен ден.

По тази причина, най-доброто, което може да направите, е да прекъснете тази поредица от несполуки и да направите следващия ден по-продуктивен. Ето как:

1. Вземете си почивка

Когато не успявате да постигнете много по време на работния ден, идеята да продължите работата си до късните часове на вечерта може да изглежда изкушаващо. Лесно е да попаднете в капана на мисленето, че по някакъв начин трябва да компенсирате изгубеното време.

Това желание е напълно разбираемо, но истината е, че в повечето случаи този подход не разрешава вашите проблеми, а ги влошава. Ако не сте били в състояние да се съсредоточите върху работата през по-голямата част от деня, то най-вероятно вашият организъм се опитва да ви каже, че сте се претоварили и че имате нужда от почивка.

По-разумната стратегия в случая е да се противопоставите на изкушението да стоите до късно пред монитора, втренчени в таблици и цифри, и да намерите малко време, за да изчистите ума си от всички излишни мисли, за да посрещнете утрешния ден със свежа перспектива.

2. Запишете приоритетите си

Много лесно е да се изгубите в купчината от рутинни задачи, които неусетно превземат целия ви работен ден. Времето, което отделяте, за да отговорите на всеки един имейл и да свършите нещо за колегите от офиса отвлича вниманието ви от вашите най-важни задачи и изчерпва вашите физически и умствени ресурси.

Когато се изправите пред този проблем, трябва да направите крачка назад и да преразгледате приоритетите си. Както се казва, трябва да видите цялата гора, а не само дърветата в нея.

За началото на деня, вземете една бележка или лист хартия и напишете няколко от най-важните неща, които трябва да свършите през деня. Когато тези списъци с важни дейности са постоянно във вашето полезрение, вие получавате нужното вдъхновение и мотивация, за да запретнете ръкави и да се хванете за работа.

3. Работете по същия списък със задачи

Това е друг психологически трик, който обичам да използвам, когато трябва се изправя на крака след крайно непродуктивен работен ден.

Следвайки по-горната стъпка, започвам да работя по приоритетите си. Вместо обаче да пиша нов списък със задачи, използвам този от предходния ден (след като така или иначе не съм се справила с част от работата, която е останала за следващия ден).

Това ми помага по няколко причини.  На първо място, самият вид на бележката, в която вече има няколко зачеркнати задачи, ми действа мотивиращо и окуражаващо. Второ, гледайки задачите, които не съм успяла да завърша предишния ден ме кара да дам повече от себе си, за да компенсирам изгубеното време. А на всичко отгоре, спестявам и време, което в противен случай бих използвала за създаването на нов списък.

4. Променете средата

Когато прекарваш дълго време на едно и също бюро, гледайки в една и съща стена и работейки по едни и същи задачи, лесно може да изгубиш всякаква мотивация и интерес.

Веднага щом усетите, че скуката започва да ви завладява, променете средата, дори само за един или два часа. Отидете на кафе или в някоя празна зала в офиса, където да поемете дъх и да изчистите съзнанието си.

Всички имаме дни, в които по една или друга причина не успяваме да се справим със своите задачи. Макар да няма сигурен начин за предотвратяване на този феномен, тези четири съвета ще ви помогнат да прекъснете серията от неуспехи и да си върнете мотивацията след поредния тежък ден.

Кат Богарт, бизнес блогър, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg