Успешните хора мислят различно

Успешните хора мислят различно
Успешните хора мислят различно
Снимка: Shutterstock

Успешни хора могат да бъдат намерени във всички области на живота, но въпреки техните различия, те имат едно общо нещо помежду си: където другите виждат непреодолими пречки, те виждат препятствия за преодоляване и възможности, от които да се възползват.

Тяхната смелост в лицето на трудностите произтича от способността им да загърбват негативните мисли и чувства, които пречат на развитието на много хора.

Те знаят, че препятствията не блокират пътя, те са част от него.

Тази гледна точка помага на успелите хора да гледат на света по различен начин от всички останали, което е изключително важно, защото когато сте просто един от многото, независимо от това колко сте умен или опитен, винаги ще удряте един и същи таван, който лимитира вашия потенциал. Мисленето извън кутията помага на успешните хора да се издигнат над своите ограничения.

Твърде често преписваме креативното и „различното“ мислене на природно вродени характеристики, които са присъщи само на малка група късметлии.

Истината е, че може да анализирате начина, по който успешните хора мислят, и да го пресъздадете във вашия живот.

1. Те са уверени.

Можете ли да си представите до къде бихме могли да стигнем, ако знаехме за всички велики идеи, които никога няма да видят бял свят, защото някои хора не са били достатъчно уверени в себе си, за да ги превърнат в реалност.

Когато имат интригуваща идея, успешните хора действат решително, за да я осъществят, защото знаят, че един неуспешен проект не е показателен за техните способности. Вместо това, те гледат на провалите като на възможност да научат нещо ново и да се подготвят по-добре за следващия опит.

2. Те са сдържани.

Изключително успешните хора са сдържани и знаят как да контролират своите емоции. Когато нещата тръгнат в погрешна посока, те запазват спокойствие и се съсредоточават върху намирането на решение на проблема. Те знаят, че без значение дали новите са добри или лоши, всичко с променя с течение на времето. Единственото нещо, което може да направят, е да се приспособят към ситуацията, за да нещата под контрол и да бъдат щастливи.

3. Те са честни.

Най-успешните хора вярват, че честността и почтеността, макар и болезнени на моменти, винаги водят до най-добър резултат в дългосрочен план. Те знаят, че единственият начин да създадеш истински връзка с хората около теб е като бъдеш искрен и открит, защото лъжата рано или късно излиза наяве и унищожава изграденото доверие.

4. Те търсят малки победи

Успешните хора обичат да си поставят предизвикателства, дори когато знаят добре, че техните усилия ще им донесат минимални ползи. Малките победи изграждат нови андрогенни рецептори в мозъчните дялове, отговарящи за чувствата за възнаграждение и мотивация.

Освен това, те увеличават влиянието на тестостерона, който допълнително повишава тяхната увереност и жажда за предизвикателства.  Една кратка серия от малки победи може да поддържа самочувствието ви високо, в продължение на месеци.

5. Те не спират да учат.

В повечето случаи успешните хора знаят повече от останалите, защото те не спират да учат през целия си живот. Те са си обещали да използват всеки свободен момент, за да се самоусъвършенстват. Те не го правят, защото това е „правилното нещо“, а защото това им носи удоволствие и удовлетворение.

Успешните хора винаги търсят възможности да научат нещо ново за себе си и за света около тях. Вместо да мислят за това дали ще се издънят и ще изглеждат глупаво, великите хора не се страхуват да задават въпроси, защото предпочитат да научат нещо, отколкото да изглеждат интелигентни.

6. Те контактуват с разнообразна група от хора.

Няма по-лесен начин да се научите да мислите различно от това да прекарвате време с хора, чиито силни страни отговарят на вашите слабости и чиито идеи са коренно различни от вашите. Този контакт ще ви помогне да стигнете до нови идеи и да се превърнете в една всестранно развита личност. Това е една от причините толкова много компании да бъдат основани от хора, които са пълна противоположност един на друг. Вземете за пример Стив Джобс и Стив Возняк от Apple. Двамата никога нямаше да успеят един без друг

7. Те са непредубедени

Контактът с различни хора е безполезен, ако прекарвате това време в постоянно несъгласие и налагане на вашата гледна точка. Успешните хора осъзнават, че всяка различна перспектива предоставя възможности за растеж.

Трябва да се научите да бъдете съпричастни и да се поставяте в обувките на другия човек, за да разберете тяхната гледна точка. Един чудесен начин да запазите умът си непредубеден е като опитате да запомните поне едно интересно или полезно нещо от всеки разговор, който провеждате.

8. Те са безстрашни.

Страхът не е нищо повече от състояние на ума, което се подхранва от нашето въображение. Опасността е истинска. Опасността е мигновения приток на адреналин, който чувстваме когато покрай нас мине кола с висока скорост. Страхът е избор. Успешните хора знаят това по-добре от всеки друг. Те обръщат ситуацията в своя полза, пристрастявайки се към еуфоричното чувство, което получават, когато преодолеят своите страхове.

9. Те превръщат досадните задачи в игри.

Всяко работа носи със себе си известна степен на досада. В повечето случаи скуката води до небрежна и некачествена работа. Успешните хора си поставят за цел да я свършат досадната работа възможно най-добре и за най-кратко време,  превръщайки процеса в игра.

10. Те са мечтатели, които са стъпили здраво на земята.

Успешните хора постига привидно невъзможни по начин, който е напълно реалистичен и приложим от всички. Дори и да не знаете как точно ще постигнете мечтата си, трябва да се стремите постоянно да вървите напред, без значение колко малки са стъпките, които правите.

Целта на Илон Мъск например е да колонизира Марс. Това е една изключително мащабна мечта, но Мъск се държи стъпил на земята, като прави малки, но редовни стъпки в тази посока, които някой ден може да го докарат до крайната му дестинация.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: http://www.manager.bg