Управлявайте репутацията си!

Управлявайте репутацията си!
Управлявайте репутацията си!
Shutterstock

Работя с ръководители от цял свят от изключително разнообразни индустрии и култури. Винаги е изненадващо да разбереш, че техните нужди за развитие са много сходни. Как може един френски финансов директор на компания за луксозни стоки да има същите проблеми като кувейтски мениджър на производствено предприятие? Или пък японски мениджър да се занимава със същите въпроси като един немски инвестиционен банкер?

Отговорът отчасти се дължи на факта, че човешката психология е еднаква и отчасти поради глобализацията, която заличава все повече пропастта между културите. Но има и друга истина. Въпреки милиардите долари, евро или йени, инвестирани в обучение и развитие, изключително малко кадри могат да се разглеждат като добри мениджъри, независимо от коя част на света са.

Много от тях имат и проблеми с израстването в кариерата. Има няколко причини за това. Първо, при липсата на време и подложени на натиск за постигане на резултати е почти невъзможно за изпълнителните директори да помислят как да прилагат своите нови умения. От друга страна, бюджетните ограничения могат да доведат до липса на подкрепа от екипа и невъзможност за осъществяване на всички проекти. Ето какво може да направите за собственото си развитие и това на компанията:

Вашата работа е да делегирате права – колкото се може повече. Не настоявайте на всяка цена да сте затрупани с работа, за да сте сигурни, че всичко ще бъде свършено. Крайната цел е да си намерите достоен заместник и да се развивате нагоре към по-висока позиция. Ако имате проблем да се доверите на другите, опитайте се да си спомните как се чувствахте, когато вие бяхте на мястото на подчинените си и ви натовариха с първото голямо предизвикателство за вашата кариера. Със сигурност тези хора ще приемат предоставената възможност и ще видят в нея шанс за развитие.

Една от най-големите грешки, които може да направите като мениджър е да прекарвате твърде много време с екипа си или пък твърде много време далеч от него. Ако сте твърде близо, рискувате да станете мениджър на микрониво и да загубите перспектива за бизнеса си, да станете твърде приятелски настроен или пък екипът ви да стане прекалено зависим от вас. Да сте далеч от друга страна може да доведе до потенциални кризи или липса на контрол. Поддържането на социалната дистанция е важна дисциплина за мениджърите, която не бива да се пренебрегва.

Бъдете прозрачни. Важно е хората да ви имат доверие, а за тази цел се нуждаете от безупречен имидж. Ако не управлявате репутацията си, някой друг ще го направи вместо вас.

Не забравяйте, че сте човешко същество, а не машина. Може би се гордеете, че работите безкрайни часове без да си вземете почивка, но това изхабява единствено вас и пречи на професионалното ви развитие. Оставете си поне една свободна вечер в работната седмица. Това не само ще ви помогне да станете по-ефективни, но и ще удължи кариерата ви.

Адаптивността към промените в околната среда е много важна. Не забравяйте да отделяте време да следите собствения си напредък. Планирайте по една среща със себе си за час всяка седмица.

Джил Коркиндейл за Harvard Business Review

Източник: http://www.manager.bg