Толкова ли е страшно да те критикуват?

Снимка: Shutterstock

Никой не обича да бъде критикуван, но способността да приемате обратната връзка, дори когато тя е негативна, е от ключово значение за вашия успех. Когато тя е поднесена по подходящ начин, критиката може да ви помогне да подобрите вашите умения и познания. В действителност, страхът от получаването на критики може да ви попречи да достигнете пълния си потенциал. Макар че някои хора знаят как да се справят с критиките, без да изпадат в депресивни състояния или да се самосъжаляват, има други, които са по-чувствителни към негативните отзиви и чието самочувствие може да се разпадне напълно при малко по-остра критика.

Това са няколко начина да се научите да използвате критиките във ваша полза.

1. Разберете какво точно означава вашата първична реакция

Когато получавате критики, сърцето ви започва да ускорява своя ритъм, дланите ви започват да се потят и започвате да чувствате напрежение по цялото си тяло. Звучи ли ви познато? При някои хора негативните отзиви могат да предизвикат биологична реакция, наподобяваща тази, която мозъкът има, когато регистрира някаква заплаха външна заплаха. Тя не се различава от реакцията на нашите предци, когато те са виждали мечка в близост до техния лагер.

„Проблемът е в това, че понякога нашата естествена реакция се активира от ситуация, която мозъкът ни оценява като опасна, но всъщност тя не представлява никаква заплаха за нашето здраве“, казва д-р Брук Уачтлър, психолог и основател на BEW Consulting and Training

Получаването на критики не представлява реална физическа заплаха за нашата безопасност, но мозъкът ни може да я приеме като такава. Може да мислите, че негативната обратна връзка от вашия шеф може да означава, че вашата работа е заложена на карта и да започнете да се притеснявате за това как ще плащате сметките си, ако бъдете уволнен. Когато осъзнавате естеството на вашата първична реакция, вие отключвате възможността да разгледате така създалата се ситуация по един по-разумен и реалистичен начин.

2. Променете начина, по който гледате на критиките

„Мислите ни определят нашите чувства“, казва Уачтлър. Според нея причината за острата емоционална реакция, която се наблюдава при някои хора, не е предизвикана от самите критики, а от начина, по който ние разглеждаме негативните отзиви. Това обяснява защо различните хора реагират по различен начин на критиките; защо някои не им обръщат особено внимание, а други имат чувството, че светът им е на път да се разпадне. Нашите мозъци имат различна реакция към обратната връзка в зависимост от начина, по който ние я интерпретираме. Промяната в начина на мислене относно критиките започва  от вътрешния ни глас.

Когато получавате критики, първите ви мисли обикновено звучат ли като нещо от рода на: „Не съм подходящ за тази работа“ или „Аз съм пълен загубеняк“? Това е ужасен начин на мислене, който активира дефанзивната реакция на мозъка. Вместо това, трябва да си повтаряте наум, че въпреки грешката, която сте направили, вие сте способни да се справите с проблема. Това ще ви помогне да избегнете крайните емоционални реакции при следващият случай, в който получавате негативни отзиви.

3. Развийте начин на мислене, фокусиран върху растежа и развитието

Хората, които имат фиксиран начин на мислене, гледат на всяка критика като на нещо фатално и избягват всячески ситуациите, които крият дори най-малък риск за негативни последици за тях. Те са по-склонни както да отхвърлят критиките, така и да ги приемат безрезервно. Проблемът идва от това, че те никога не предприемат нужните мерки, за да разрешат проблемите, защото вярват, че те са такива, каквито са, и че не могат да се променят.

От друга страна, хората, които имат начин на мислене, фокусиран върху растежа, са по-склонни да гледат на обратната връзка, независимо дали тя е позитивна или негативна, като на естествена част от процеса на професионално развитие.

„Някои от хората, които са концентрирани върху личностното си развитие, понякога също реагират емоционално и негативно на критиките, но те знаят как бързо да се отърсят от тях и да възстановят нормалното си темпо на работа“, казва Уачтлър.

4. Не приравнявайте стойността си като личност към негативната обратна връзка

Хората, които не носят на критики, са склонни да определят собствената си стойност като човек на базата на чуждото мнение за тях. Следователно, получаването на каквито и да е било критики може да ги накара да мислят, че те са пълен провал.

„Важно е да разграничавате личната си представа за вас самия от чуждото мнение, защото това ще ви помогне да се справите по-добре с критиките и да извлечете някаква полза от тях.“, казва Уачтлър.

5. Търсете ситуации, в които да получавате обратна връзка

Важна част от преодоляването на страха от критики е възможно най-честото излагане на ситуация, в които човек може да получи както положителна, така и негативна обратна връзка. Започнете някакъв курс или обучение по тема, която е извън вашата компетенция, или участвайте в някаква програма за професионално развитие, където непрекъснато ще бъдете подлагани на критики. Честото излагане на ситуации, в които е възможно да бъдете критикувани, ще ви помогне да осъзнаете, че сте способни да приемате негативна обратна връзка, без да изпадате в крайни.емоционални състояния.

Лиса Евънс за FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/