Следвайте манията, а не страстта си!

Следвайте манията, а не страстта си!

Следвайте манията, а не страстта си! Обикновените хора, които намират необикновен успех, следват не страстите, а маниите си.

За 25 години, прекарани в изучаване на общуване, никога не съм срещал вдъхновяващ предприемач, който не е имал изобилие от страсти, свързани с продукта, услугата или компанията му. Но макар че често използвам думата „страст“, за да опиша тази черта, винаги съм имал чувството, че тя не отразява адекватно основното качество на успеха.

Майкъл Мориц, милиардер и председател на Sequoia Capital (инвеститор в GoogleYahooPayPal и Airbnb) е съгласен. Мориц предпочита думата „мания“ като описателна за качеството, което най-успешните предприемачи в света споделят.

„Мисля, че ‘страст’ е грешната дума. Използва се прекалено често“, каза ми Мориц в интервю по повод следващата книга с негово участие, Leading.

Книгата разказва за Алекс Фергюсън, бившия мениджър на „Манчестър Юнайтед“ и най-успешен треньор в историята на професионалния спорт.

Според Мориц, „Хората, които правят изключителни неща – независимо дали става въпрос за футболен клуб или за създаването и изграждането на бизнес, – обикновено са вманиачени по проектите си. Проблемът, който имам с думата ‘страст’, е, че тя предполага скачане нагоре-надолу от ентусиазъм, пищене и преливане от вълнение. Но онова, за което хората наистина си мислят, е да бъдат напълно запленени от една мания, без която не биха могли да си представят живота.“

Мориц е бивш редактор на списание TIME. Първата книга, на която е автор, е за Apple. Откакто се присъединява към Sequoia, той е подкрепян и съветван от предприемачи, които буквално променят света. Мориц вижда пряка връзка между великите предприемачи, великите лидери и великите треньори.

„Маниаците, онези, които не могат да си представят да правят нещо друго с живота си, винаги намират работата си за по-удовлетворяваща от другите, които се озовават в някаква професия, защото това се очаква от тях или защото нямат призвание, което да ги привлича емоционално“, смята Мориц. „За хора като сър Алекс, които са обзети от някакъв стремеж, няма преграда между работата и живота… Много по-лесно е да устоиш на предизвикателствата, обратите и разочарованията на мениджмънта, когато истински се наслаждаваш на работата си.“

Манията е ключът към преодоляването на неизбежните спънки и огорчения, които съпровождат предприемачеството. Страстта е необходимост, но не е достатъчна. Веднъж интервюирах Крис Гарднър, мъжът, в когото Уил Смит се превъплъщава във филма „Преследване на щастието“. Гарднър беше бездомник; живееше със сина си в баня на жп гарата, докато преследваше кариера на брокер на ценни книжа.

Той преминава успешно изпита и става брокер; поставя основите на кариерата си и става мултимилионер. Когато го попитах за тайната на успеха, той отвърна: „Намери нещо, което обичаш да правиш толкова много, че не можеш да дочакаш слънцето да изгрее, за да се заловиш отново с него.“ Гарднър не говореше за страст, той описваше една мания, която – по дефиниция – е идея, която непрекъснато „доминира мислите на човек“.

По-рано тази година, на конференция, държах реч точно след Даймонд Джон, предприемача зад ултрауспешната модна марка FUBU.

“Как стигнах дотук?“, попита Джон риторично. „Бях обзет от работата си. Цял живот бих обличал хората безплатно, за да мога да виждам как се кичат с нещо, което аз съм направил.“

Джон така и не намекна, че предприемачите в публиката следват своите страсти. Вместо това каза: „Правете онова, което обожавате, по което сте вманиачени.“

Според Мориц, обликът на Силициевата долина е дело на лидери, работещи върху продуктите, на които най-много се наслаждават. Подобна черта е забелязал и у Алекс Фергюсън, поради което има интерес да напише книга с (и за) легендарния треньор.

„За сър Алекс тази мания означаваше да работи с момчетата от ‘Манчестър Юнайтед’ и да оформя стила им на игра“, казва Мориц. „В Калифорния това е основателят, който е вперил поглед в елегантността на някакъв код, в скоростта на предаване на битовете, в химичните и физичните свойства на парче силиций или в пространството, в което се складират данни.“

Откриването на манията е основна съставка на успеха, но задоволяването й е ключът към създаването на легендарен продукт или компания.

Кармайн Гало, треньор по комуникация и автор на бестселъри, за Entrepreneur.com

Източник: manager.bg