С какво се отличават добрите маркетолози

С какво се отличават добрите маркетолози
С какво се отличават добрите маркетолози
Снимка: Shutterstock

Толкова много от маркетинга днес е безсмислено и скучно. Мнозина се определят като маркетолози по професия, докато основно се занимават с административна работа и неефективни акции в социалните медии.

Големи суми се влагат в изработката на безсмислени брошури и уебсайтове, които нямат въздействие върху потребителя. Това са маркетинг инвестиции без възвръщаемост.

За щастие ги има и брилянтните маркетинг професионалисти, които се борят да разширяват до краен предел границите на професията. Те въвеждат иновации и работят фокусирано. Ето с какво се отличава трудът им:

1. Фокусът им е върху провокирането на действия в аудиторията. Кое различава добрите маркетолози от останалите? Ако погледнете в материалите им и ги попитате защо са направили този избор, ще разберете, че отговорът им не е „защото е стандартно в индустрията” или „понеже винаги сме правили така в нашата компания”, а защото са искали да провокират в целевата публика намерение за конкретно действие – покупка, реклама от уста на уста. Това е целта на всяка работеща маркетинг кампания. Всичко друго е загуба на ресурси.

2. Измайсторяват маркетинг съобщението. Правят го такова, че да предложат на клиента с няколко ключови думи продукт или услуга с добавена стойност, който или която отговаря на нуждата му. Напипват „болката” на клиента и правят всичко възможно да му решат проблема, като му предложат да си купи това, което фирмата предлага. Знаят, че ако фирмата не покаже интерес и загриженост, той няма да се заинтересова първи от нея.

3. Координират поредица от действия. Толкова много хора в професията си мислят, че всеки маркетинг инструмент създава собствена възвръщаемост. Вероятно така се е случвало при тях, защото всеки инструмент е бил използван некоординирано и без отношение спрямо останалите. Това е грешка. Успешният маркетинг представлява поредица от координирани събития, изградени едно върху друго, чиято цел е да задвижат потенциала на човека да се задейства. Във всички тези действия е от значение как търговците на фирмата използват маркетинг инструментите и дали езикът им е в синхрон с този на маркетинг кампанията. Те са важни, защото общуват директно с хората. Маркетингът предава послания чрез медиите.

4. Включват творчество. Добрите маркетолози знаят също, че повечето потребители днес предпочитат да се забавляват винаги, щом им се отдаде минута. Затова настояват да се финансират от маркетинга на фирмата им активности от рода на забавно видео или игри в социалните мрежи.

5. Измерват, измерват и пак измерват. Създаването и доставянето на един маркетинг проект не е краят на играта. Много маркетолози се гордеят със сайта, които са изградили или брошурите, които са измислили. Работата обаче е напълно свършена само когато има възвръщаемост на инвестицията. Дали я има, може да се разбере само като се наблюдават отговорите на целевата публика на всяко ниво. Защото всяка компания назначава маркетинг специалист с една единствена цел – с работата си той да прави пари.

По материал на Кевин Даум в американското списание Inc.

Източник: http://www.manager.bg