Променете гледната точка

Променете гледната точка
Променете гледната точка
Снимка: Shutterstock

Стресът е неизбежен. Ежедневно попадаме в ситуации, които ни напрягат, ядосват, тревожат. Криенето и потискането на емоционалните изблици прави натрупването на напрежение пагубно за здравето ни.

Но да избягваме стресовите ситуации е почти невъзможно. Вижте четири прости начини за намаляване на отрицателното им въздействие върху живота ни и самите нас.

Променете ъгъла на гледната точка

Винаги помага. Когато сте в стресова ситуация, направете крачка назад и се опитайте да погледнете нещата от различен ъгъл. Какво може да се извлече от тази ситуация? Какви поуки можем да извлечем от тези обстоятелства за в бъдеще или как да ги предодвратим? Стресът ни дава добър тренинг за по-внимателно и успешно поведение. Понякога стресовите ситуации се случват в точното време и ни подготвят за подобна ситуация в бъдеще.

Сменете ритъма

Много ефективен метод за снижаване на повишените нива на стрес. Най-доброто, което можете да направите, за да избегнете ескалация на конфликта, е да останете сами със себе си, да преосмислите всичко, да изчистите ума си от напрежението. Можете да си вземете почивен ден или да оставяте децата с някой от семейството и просто да се разходите. Видът на почивка за всеки е различен: колело, фитнес, любимо кафене, книга, сън или караоке. Важното е да се разсеете и да подредите проблемите, ако наистина има такива.

Общувайте

В западните страни професията на психолог не напразно е тъй успешна. За да поддържат психическото си здраве, хората трябва да общуват. Достатъчно е също да поговорите с тези, на които имате доверие. Не се погребвайте в проблема, а просто комуникирайте. Приятелската комуникация е един от най-добрите начини за освобождаване от стрес.

Не се изолирайте.

Излезте в “света”. Това винаги помага да се разсеете. Положителните емоции винаги са нещо добро. Не е необходимо да ходите на парти, достатъчно е да излезете с някого на филм или да поканите приятели без причина. Стресът обича самотните, така че не му доставяйте това удоволствие. Не изживявайте травмата сами и в същото време бъдете и вие добър приятел, помагайте на другите. Социализацията е отличен инструмент за намаляване на стреса.

По материали от Е-executive

Източник: http://www.manager.bg