Право в целта!

Право в целта!
Право в целта!
Снимка: Shutterstock

Вие сте PR специалист, но не сте били журналист? Има някои тънкости, които е добре да знаете.

Общуването с медиите за налагане на корпоративен имидж и връзки с обществеността, си има своите особености. За да бъде успешен, всеки PR трябва да познава, или поне да има предвид, какво търсят и не харесват журналистите.

Съществуват няколко похвата на мислене, писане на информация и поведение, които могат сериозно да ви помогнат, отбелязва американското издание Entrepreneur. Те са следните:

Представяйте историята направо, без дълги, безмислени и написани в административен стил въведения. Какво прави компанията ви уникална? Безбройните ваши конкуренти, които се борят за същата колонка или пространство с текст в интернет, също постоянно атакуват журналистите с информация. Запитайте се коя информация би накарала редактора да избере вас. Трябва да имате информационен повод – някаква новина. Позволете си да влезете под кожата на журналиста за миг. И след това веднага излезте!

Направете представянето си перфектно. Имате 30 секунди. Точно толкова време ще ви отделят репортерите, когато им представяте говоримо или в писмен вид информацията, с която искате да влезе в медиите. Бъдете бързи и кратки.

Подгответе се предварително. Факт: хората в медиите работят в много кратки срокове. Ако организирате събитие, бъдете сигурни, че ще ви помолят за допълнителна информация, още снимки, координати, които да им предоставите по телефона, лично или онлайн. Улеснете работата си и им помогнете със светкавичен отговор, като се подгответе предварително. Сортирайте на удобно място в компютъра си всички възможни файлове, които могат да ви поискат. Не пишете дълги прессъобщения с подробна, излишна информация за постиженията на компанията ви. Не засипвайте съобщенията си с множество самохвални суперлативи, които дразнят. Не прилагайте снимки с огромен размер, които се свалят бавно от електронната поща.

Подсигурете връзката по още един канал. Сещате ли се за количеството електронни писма, които получавате в пощата си всеки ден. Умножете това количество по три. Горе-долу толкова имейли получават голяма част от репортерите, които искате да привлечете на вашето събитие или към вашата информация. Опитайте да установите контакт предварително, за да ви запомнят. Обадете се по телефона там, където смятате, че е подходящо.

Спазвайте обещанията си. Казвате им, че от вас ще разберат за „революционен, нов продукт“ или „супер модерна, неповторима услуга“? Направете го само, ако сте сигурни, че имате с какво да докажете твърденията си. Не им обещавайте ексклузивна информация или разтърсващо интервю, ако няма как да им го осигурите.

Източник: http://www.manager.bg