Правилата, на които е подвластна иновацията

Импровизацията създава по-добри лидери
Импровизацията създава по-добри лидери
Снимка: Shutterstock

Повече от деветдесет процента от мениджърите, анкетирани в глобално проучване на консултантската фирма Accenture, заявяват, че иновациите са от решаващо значение за дългосрочния успех на една компания.

Въпреки това, само осемнадесет процента от участвалите в прочуването ръководители смятат, че постигнатите иновации в техните компании им предоставят конкурентно предимство.

Това означава, че лидерите напълно осъзнават, че имат нужда от иновации, но нямат нужните стратегии и програми, за да получат желаните резултати. За разлика от някои други стратегии в бизнеса, иновацията обикновено не идва с ясен и конкретен план. Не можете просто да кажете, че ще отидете от точка А до точка Б и ще получите нова и по-добра идея. Вместо това, трябва да научите правилата, на които е подвластна иновацията, за да получите желаните резултати. А те са:

1.Иновацията е непрекъснат процес

Много хора мислят, че иновацията представлява един момент, в който човек си казва „Еврика!“ и достига до нова идея, която ще промени света. Истината за иновацията е малко по-сложна.

Иновациите идват на няколко етапа. Първо, идва самата идея под формата на миг на проблясък, който поставя основата на иновацията. След това идва решението как тя да бъде осъществена, а на последно място е трансформацията, при която изпълнението на идеята променя бизнеса или цялата индустрия.

Целият този процес може да отнеме години, а в някои случаи и десетилетия. Важното е да продължите да вървите напред, след като представите вашата идея. Обикновено тя е само началото на нещо по-голямо, което някой ден наистина може да промени света.

2. Първо питайте, после действайте

Алберт Айнщайн е един от най-великите иноватори на всички времена. Много хора вярват, че той е прекарвал по-голямата част от дните си в работа, но истината е, че е предпочитал да използва времето си за мислене.

„Ако имах 20 дни, за да разреша проблем, щях да използвам 19 дни, за да го определя“, е казал Айнщайн.

Това означава, че трябва да зададете правилните въпроси, преди да започнете работа. Трябва да дефинирате проблема и да откриете най-добрия начин за неговото разрешаване.

Тази философия изповядваше и Стив Джобс, който революционизира музикалния бизнес със своя iPod, а по-късно промени изцяло света с iPhone. За да създаде първия iPod, Стив Джобс започна с определянето на проблем. В случая на Джобс този проблем беше дефиниран като „1000 песни в джоба“, нещо, което беше непостижимо за музикалните плеъри по това време.

Това го доведе до втората стъпка, или с други думи, до намирането на решение на проблема. Джобс знаеше, че не може да създаде хард диск, който да побира толкова песни, и за това потърси производител, който може да се справи със задачата.

Това е начинът, по който работи иновацията. Задайте правилните въпроси, определете вашите нужди и действайте.

3. Не се страхувайте от промяната

Понякога иновациите не се вписват в рамките на конкретен бизнес модел. Какво правите в подобен случай? Отказвате се от иновацията или променяте вашия бизнес модел?

Най-успешните предприемачи знаят, че трябва да адаптират бизнеса си към иновациите.

Вземете за пример компанията Haloid. Това бе една от първите фирми, които предложиха копирни машини на масовия потребител. Имаше обаче един проблем – никой не искаше да ги купува. Това определено е изключително сериозен проблем, когато целият бизнес план на компания зависи от продаването на тези машини.

Тогава президентът на Haloid е стигнал до идеята да дава под наем машините, вместо да ги продава. Единственият проблем е бил, че това не е влизало в бизнес плана на фирмата.

Компанията обаче е решила да се адаптира към пазара и дори да промени името. Днес компанията е известна като Xerox и е повече от ясно, че нейният президент е взел правилното решение, когато в миналото е избрал пътя на иновацията.

Иновациите могат от време на време да бъдат плашещи и дори доста разхвърляни. Пътят винаги е осеян с препятствия, но ако искате да се задържите в бизнеса, трябва да мислите иновативно. Запретнете ръкави и намерете нови начини за разрешаване на проблемите. Мислете извън кутията и докажете на света, че имате какво да му предложите.

Гордън Тредголд, основател на Gordon Tredgold LLC, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/