На високи обороти: 5 начина да бъдете продуктивни през целия ден

На високи обороти: 5 начина да бъдете продуктивни през целия ден
На високи обороти: 5 начина да бъдете продуктивни през целия ден
Снимка: Shutterstock

Има няколко неща в живота, които действително са изцяло под наш контрол. За съжаление, времето не е едно от тях.

От нас, обаче зависи начина, по който ще го използваме и дали ще бъдем продуктивни във времето, с което разполагаме.

Повечето от нас са изпадали в ситуации, когато им се е искало денонощието да е поне 25 часа, за да могат да успеят с всичко.

Въпреки това, според скорошно проучване на Станфордския университет, отделянето на повече време за определени дейности не е толкова полезно, колкото си мислим.

Изследването разкрива, че производителността на човек спада драматично след преминаването на границата от 50 работни часа за една седмица.

В него се казва, че тези, които прекарват по 70 часа на работа в същия времеви период, постигат минимално увеличение в обема на свършената работа, въпреки допълнителните 20 часа.Това показва, че въпросът не е в липсата на време, а в неговото разпределение.

Ако искате да използвате времето си по-разумно, от Entrepreneur.com предлагат 5 съвета, които ще ви помогнат да запазите висока продуктивност през целия ден.

1. Започнете деня по правилния начин

Начинът по който ще започнете деня си, задава тон за целия ви ден. По-ранното събуждане и бързото превключване на режим пълна активност може да ви помогне да свършите повече работа в рамките на 24 часа.

Също толкова важно е и да започнете деня си с нещо положително. За съжаление, повечето хора имат склонността да се концентрират върху нещата, които не са успели да завършат предишния ден. По-добрият вариант е да стартирате на чисто, като поставите приоритетите си обратно в начална позиция и атакувате целите, които сте си поставили деня.

Дръжте мобилния си настрани и забравете за момент за непрочетените имейли. Започнете деня си с упражнения, стимулиращи ума  и тялото. Физическите тренировки ще раздвижат кръвта ви, а йогата ще ви помогне да проясните ума си.

2. Използвайте метода за висока производителност на Айви Лий

Тази стара стратегия за продуктивност препоръчва да завършвате деня си с написването на списък от шест важни неща, които искате да направите на следващия ден.

Всяка задача е поставена на определено място, в зависимост от нейното ниво на значимост, съответно, най-важната е на първо място, а най-маловажната е последна. На следващия ден се концентрирай само върху работата от най-висок приоритет.  Едва когато завършите първата задача, може да преминете към следващата, и така, докато не изчерпите списъка.

Джеймс Клиър, автор и експерт по продуктивността, обяснява в своя блог как през 1918 година Айви Лий, консултант по производителността, съветва Чарлз Шваб, по това време президент на Bethlehem Steel, да интегрира същия този план, сред своите служители. Шваб приема неговия съвет, а компанията отбелязва огромен скок в производителността.

Доброто представяне носи на Айви чек за 25 000 долара, доста солидна сума за онова време.

3. Опитайте полифазния сън

Според изследване, цитирано от New York Times Magazine, недостигът на сън струва на бизнеса в САЩ повече от 63 милиарда долара годишно. Въпреки че човешката природа ни предразполага да спим само през нощта, за повечето хора това време е крайно недостатъчно.

Кратките дремки и почивки през деня може да са нещото, от което се нуждаете, за да поддържате високо ниво на продуктивност.

Така нареченият „полифазен сън“, има за цел да повиши вашата продуктивност, като наруши стандартния седем часов сън. При този метод се спи само по 30 минути на всеки няколко часа (в най-често срещания вариант е на всеки 4 часа). По този начин вие увеличавате значително времето, в което сте будни, без да изпитвате недостиг на сън.

4. Гледайте на нещата от позитивната страна

Изглежда, че производителността ни е тясно свързана с нашето настроение. На пръв поглед това е очевидно, но вече имаме и научни доказателства, заставащи зад това твърдение.

Проучване на университета в Уаруик установява, че щастливите служители работят по-усърдно.  Изследването показва, че когато работят рамо до рамо с позитивни хора, служителите, участващи в проучването, са с 12% по-продуктивни.

Придържайте се към веселите и оптимистично настроените хора и стойте далече от тези, които внасят напрежение и негативизъм на работното място, ако искате да повишите производителността на вашия бизнес.

5. Пийте кафе

Множество изследвания сочат, че пиенето на кафе може да даде тласък на нашата производителност. Джеф Байкли, основател на Gayo Kopi, ексклузивна марка кафе, потвърждава това. „Кафето може да играе мощна роля за увеличаването на производителността”, казва той. “През целия ден, веществото, известно като аденозин, се натрупва бавно в мозъка и забавя неговата активност. В резултат на това, ние се чувстваме изтощени и отпаднали. Кафето блокира този процес благодарение на кофеина, който предотвратява прикрепването на аденозина към А1 рецептора на мозъка.“, добавя Байкли.

Източник: http://www.manager.bg