Кога е добре да бъдем егоисти

Снимка: Shutterstock

Когато става въпрос за вземането на важни решения в работата и личния живот, може би е настъпил момент да заменим „безкористния“ начин на мислене с един, малко по-егоистичен.

Нови прочувания показват, че в много случаи изборът, който е най-добър лично за вас, може да бъде най-полезен и за другите хора, засегнати от решението. Иначе казано, вземането на най-доброто решение за групата може да изисква от вас да поставите себе си на първо място.

Пол Стилман, автор на проучването и изследовател по психология в Държавния университет на Охайо, твърди, че постигането на максимално добър резултат за всички преминава през вземането на избор, който ви носи най-голяма лична полза.

„Понякога най-ефективното решение е това, което увеличава общия пай, независимо дали най-голямата час от него отива при вас или при някой друг“, казва Стилман.

Представете си, че сте талантлив програмист. Бихте могли да се представите като услужлив и да помогнете на ваш колега, който има проблем с компютъра, или да фокусирате вниманието си върху по-голям и значим проект, който ще помогне за развитието на вашата кариера, а може би и за подобряването на живота на вашите клиенти. В основната на второто може да са стоят егоистични подбуди, но в повечето случаи крайният резултат ще е по-добър за всички.

Кога обаче сте в състояние да вземате вземете най-доброто решение, решението, което носи най-големи ползи както за вас, така и за цялата група?

Според Стилман, от ключово значение за намирането на правилния подход е отделянето на внимание на по-голямата картина. За целта трябва да създадете психологическо разстояние между себе си и решението, което вземате, за да разберете дали то ще бъде от полза за вашите дългосрочни цели. Това разстояние може да бъде под формата на време(планирате проект, по който да започнете работа след няколко месец), реална физическа дистанция(проекта да включва хора, който са на голямо разстояние от вас), или пък да си представите хипотетична ситуация, произхождаща от решението.

„В крайна сметка, когато направите крачка назад, за да видите по-голямата картина, вие можете по-лесно да прецените какви ще бъдат последиците от решението ви и да откриете най-добрият начин за разпределянето на ресурсите. В някои случаи, най-добрата инвестиция на тези ресурси е във вас самия.“, казва Стилман

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: https://www.manager.bg/