Какво ще ви послужи най-добре в живота

Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Shutterstock

Какво ще ми послужи най-добре в живота?” Този въпрос бил зададен на потребителите на американския сайт за допитвания Quora. И макар че се очертават много на брой смислени отговори, сред тях определено се отличава този на Дерек Старк.

Дерек обобщава накратко, в 10 точки, личните умения, чертите от характера и условията, които са наистина определящи за развоя на живота на всеки човек. Те са над всички дипломи от университетите, над произхода на семейството, над финансовия статут или особеностите на здравето.

Това са универсалните истини, валидни и за мъжете, и за жените, във всички общества. Всеки млад човек трябва да ги знае. Всеки възрастен ще ги потвърди. А именно, в живота добре ще ви послужат:

1 – Връзки. Хората са социални същества, припомня Дерек. Нуждаем се от подкрепа. От любов. Имаме нужда от някой, който да ни изслушва. Освен това се нуждаем от хора, които да ни помагат да разгърнем своя потенциал. Ако се опитваме да се справяме с живота абсолютно сами, негативните последствя в крайна сметка са неизбежни.

2 – Търпение. Мнозина прекарват години например без партньор, самотни. Това не е идеална ситуация и тези хора стават все по-нетърпеливи, докато седмиците и месеците минават. Но не бива да се отчайват, защото ще намерят някой, който да харесват и вътрешно и външно. Просто се иска търпение. Същото се отнася и за по-добрата работа, децата и т.н. – за всички житейски цели.

3. Самочувствие. Много може да се каже за хората, които истински вярват, че са способни да изпълнят дадена задача. В спортовете самоувереността прави разликата между активния спортист и този, който седи на резервната скамейка. В живота вярата в себе си създава разликата между мъжа, който има приятелка или получава повишение и този, който ги изпуска.

4 – Дисциплина. Самодисциплината има пряка връзка с успеха в живота на всяка личност. Това е доказано и от експеримент в Станфордския университет в САЩ. Хората, които успяват да преодолеят желанията си за краткосрочни ползи, за да получат дългосрочни, са тези, които успяват да избегнат привличането на алкохола и наркотиците, алчността и други.

5. Умение да пишете. Може да не се смятате за добър писател, но простичкият акт да можете да изказвате мислите си писмено е изключително мощен. Между другото, най-великолепните писатели в света започват като недобри автори. Умението да се пише се гради с труд и много упражнения. Умението да се говори, също. Това са две способности, които са от помощ на човека, щом ги овладее, завинаги. Ако пък някой смята, че ги е овладял, той трябва непрескъснато да ги усъвършенства.

6 – Чувство за хумор. Всъщност животът е забавен и смешен! Каквото и да се опитваме да сторим, то става по-лесно като се смеем на себе си. Да не се взимаме твърде на сериозно е силно умение, което ни е потребно, особено в епохата на социалните мрежи.

7 – Смелост. Без нея много от големите лидери, за които знаем, и вдъхновяващите личности, които познаваме, не биха били това, което са.

8. Благодарност. Множество проучвания доказват позитивната сила на изказването на благодарност ежедневно. Ако можем да определим няколко хора, преживявания или неща, които осмислят живота ни и заради които си заслужава да живеем, щастието ни се увеличава, а вероятността от тревожност и депресият спадат значително.

9. Сънят. В продължение на години човек жертва от съня си, поради различни причини – за да учи, за да живее вълнуващо, за да чете, да гледа телевизия. Винаги има начини да компенсираме, за да тушираме умората, но на някакъв етап тя винаги ни настига, за да отнеме това, което сме отнели на тялото си като почивка, спокойствие и сън. Затова е важно вместо да отдаваме важност на всичко останало, да живеем според собствената си уникална нужа от часове сън.

10. Умението да балансирате и да не прекалявате. Ако нещо ни харесва, независимо дали то е сайт, социална мрежа, книги, филми, спорт или работа, това е чудесно. Но никога не бива да прекаляваме с него. Ключът сред водещите неща е умереността.

Източник: https://www.manager.bg/