Как да създадем богатство от малка заплата

Как да създадем богатство от малка заплата

Как да създадем богатство от малка заплата Някои хора печелят милиони в живота си, ако съберем общата сума от това което им е оставало от получените от тях заплати. Но оставят богатството да изтече през пръстите им, защото не управляват парите си хубаво.

Основен проблем е, че мнозина си мислят, че след като получават малки заплати, или сравнително по-ниски доходи от тези на техни колеги, не могат да забогатеят. Но това не е правилно, смята Дейвид Блайлок – консултант на американската LearnVest Planning Services CFP®, посочва Business Insider.

По думите на Блайлок има някои простички постъпки, които всеки човек може да предприеме, за да изгради за себе си богатство, дори да получава ниска заплата. А именно:

Преобърнете мисленето си. След като данъците са платени и сметките за месеца са покрити, останалата сума може да изглежда малко анемична, което е обезсърчаващо, но в изграждането на богатство се започва от промяна в мисленето. Вместо да изразходвате останалото от парите докрай, заделяйте по малко за преследване на ваши по-големи цели. Експерти дори коментират, че правилната поредица е следната: първо спестявате за по-големите си цели, после плащате сметките, накрая решавате как да харчите това, което е останало от парите ви.

Капан е да се оставя развиването на добри навици за управление на парите “за по-късно”, “когато животът стане по-лесен”. Проблемът е, че най-често в момента, когато доходът нарасне, разходите за живот също се покачват.

Вижте къде искате да отидете. Също както най-добрите спортисти си поставят все по-високи цели, отново и отново, вие трябва да се самомотивирате, като знаете какво искате вашите пари да направят за вас. Това осъзнаване създава по-добри условия да постигнете целите си. За да се оправи човек добре в живота, той трябва да има 5-годишен план, в който да посочи какви са специфичните финансови цели, които желае да достигне. Те, например, може да са “да имам събрани доходи да се издържам 6 месеца”, “да събирам за голямо житейско събитие”, “да купя кола”.

Адаптирайте собствени евристични трикове на ума. Може да въведете правило да не харчите повече от 300 долара за нещо, което не е истински значимо за живота ви. Или пък да приемете, че не желаете да харчите повече от 50 долара за бебешки и детски дрехи месечно. Или че не сте човек, който дава над 70 долара за обувки. С тези лични принципи ще си помогнете да опростите много свои избори всеки ден.

Живейте като скрит милионер. Макар да е установено клишето за лъсквания, луксозен живот на милионера, всъщност повечето милионери не живеят така и изглеждат доста нормално, дори скромно. Вместо да пропиляват средствата си за показност, те предпочитат да спестяват. Открийте момента, в който сте се сдобили с това, от което се нуждаете и се чувствате щастливи и комфортно само с тези материални неща, без излишни предмети и собственост.

Помислете за пенсионната възраст още сега. Ако сте в 20-те или 30-те си години, пенсионирането може да ви изглежда на светлинни години, но за жалост суровата истина е, че колкото по-късно започнете да спестявате за годините когато сте възрастен човек, толкова по-малко пари ще имате тогава, а това може да бъдат трудни години.

Знаейте какво идва и какво си отива. Следете трансферите през банковата ви сметка. Финансови консултанти често са изненадани да разберат, че клиентите им са престанали да проверяват какво се случва с финансите им от години, кой тегли и колко, кой превежда и за какво.

Излезте извън дълга. Всеки има кредит в някакъв момент от живота си, но ако и вие имате такъв и той е станал лош кредит, или сте некоректен платец, излезте от ситуацията веднага – това трябва да бъде ваш първи финансов приоритет, преди всичко останало.

Увеличете парите, които печелите. Толкова е просто: има два начина да се забогатява – като се харчи по-малко при същата заплата или като се спестява повече при по-висока заплата. Нали? А най-добре е да се харчи малко при по-голяма заплата. И от получената печалба да се инвестира, за да се умножават парите. Защото разходите за живот нарастват успоредно със спестяването (или при липсата на такова). Освен чрез повишение, или “печалба от лотарията”, има няколко други начини да се увеличат доходите. Съвет: диверсифицирайте източниците на приходи и намерете работа, която да ви бъде втори финансов източник и която да изпълнявате с удоволствие.

Помислете дали да се консултирате с финансов експерт, когато натрупате малка сума. Той може да ви помогне да планирате и печелите по-добре.

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/kak-da-szdadete-bogatstvo-ot-malka-zaplata?page=0%2C1