Как да помолите за услуга

Как да помолите за услуга

Как да помолите за услуга Независимо дали задържаме вратата отворена за някого или помагаме на колега, като го представяме на потенциален клиент, всички ние често правим услуги на другите. Понякога обаче ни се налага да разчитаме на жеста на другите и тази ситуация често е притесняваща и плашеща.

Има три стъпки, които ще ви помогнат, елегантно и без неудобство да потърсите помощта на друг човек, пише Harvard Business Review.

1. Обяснете. Бъдете ясни какъв е проблемът ви и в каква ситуация сте поставени. Използвайте фразата „имам нужда от една услуга” – така обещавате някой ден да върнете жеста и да откликнете, когато се очаква да го направите.

2. Обяснете защо. Въпрос на елементарна учтивост е да обясните на колегата защо се обръщате точно към него за помощ. Ако кажете „Можеш ли да отидеш на срещата вместо мен?” ще бъде много по-малко ефективно, отколкото ако кажете „Можеш ли да отдеш на срещата вместо мен, защото имам друга среща с …?”

3. Проявете дипломатичност. Никой не иска да се чувства притиснат. Затова, когато отправите молбата си, включете веднага думите „Ако не можеш, няма проблем.” или „Знам, че по принцип си много зает…”.

Източник: http://www.manager.bg