Как да подобрите психическата си издръжливост

Снимка: Shutterstock

Най-вероятно прекарвате по няколко часа във фитнеса всяка седмица, вдигайки тежести и тичайки по пътеката, за да подобрите вашата физика, но замисляли ли сте се някога колко време отделяте, за да подобрите психическата си издръжливост?

Колкото и приятно да е да можеш да се похвалиш с добре изваяно тяло, доброто здравословно състояние не изисква само физическа, но и психическа подготовка. За да бъдете успешни във всяко едно отношение имате нужда от постоянство, концентрация и трезва мисъл. С други думи, пътят ви към успеха започва с изграждането на психическа издръжливост.

Американският предприемач и автор на бестселъра „4 часова работна седмица“ Тим Ферис е човек, който е добре запознат с темата за психическата издръжливост, но дори и той е бил обезкуражен от липсата на напредък във фитнеса след дълги и тежки тренировки. Това е накарало Ферис да потърси съвет от бившия треньор по гимнастика на Националния отбор на САЩ Кристофър Сомър. В своят отговор Сомър е акцентирал върху 3 три важни неща, които трябва да знаете, за да изградите вашата психическа устойчивост. Ето ги и тях:

1. Запазете фокуса си върху най-важното

„Преодоляването на краткотрайното разочарование, идващо от липсата на напредък, е неразделна част от пътя към върховите постижения.  Всъщност, разочарованието е нещо, което с което всеки елитен атлет трябва да се научи да се справя. Няма как да стигнеш върха, ако се откажеш още в началото на пътя“, казва Сомър.

Житейския ви пътешествие няма да бъде изпълнен само с успехи и щастливи моменти. Веднъж след като осъзнаете, че постигането на нещо изключително не е линеен процес, а комбинация от падения и възходи, ще можете да се справяте с разочарованията и провалите без никакви проблеми.

2. Разберете какво точно искате

„Задаването на дългосрочен курс е една от най-добрите стратегии за изграждане на психическа издръжливост. Ако се придържате към едно решение и избор, вместо да правите множество малки и краткосрочни решения, едно след друго, ще имате по-малко възможности да се отклоните от правилния път и да изпуснете от поглед вашата цел.“, казва Сомър.

3.Не правете компромиси

Проявете търпение и приемете липсата на напредък и разочарованията като нещо временно. Решете какво точно искате и бъдете решителни и упорити неговото преследване. Нищо няма да може да ви отдалечи от избрания от вас път, ако комбинирате силната работна етика с непреклонната воля.

Според Сомър, тайната на успеха е в последователността и отказа да се предадете, независимо от всички трудности и препятствия, пред които ви изправя живота. Не правете компромис с вашите ценности и принципи, мислейки, че това ще направи живота ви по лесен.

Научете се да цените както добрите, така и лошите моменти, и помнете  – „качествените дългосрочни резултати“ изискват „качествена дългосрочна концентрация“.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: https://www.manager.bg/