7 начина да намалите ежедневния стрес на работното място

Спасителни мерки срещу бърнаут
Спасителни мерки срещу бърнаут
Снимка: Shutterstock

Сключването на голяма сделка или завършването на важен проект може да превърне най-обикновения ден в специален. За съжаление, тези успехи носят със себе си и някои не малки негативни последствия, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Проблемите на работното място, като прекомерното натоварване, стреса и прегарянето, могат да окажат дълготрайно негативно влияние върху вашето психическо и физическо здраве.

За щастие, тези проблеми могат да бъдат овладени и поставени под контрол, а ако имате късмет и напълно отстранени, с няколко малки и не толкова малки промени във вашето ежедневие. Ето и 7 от тях:

1. Дайте си малко повече време сутрин

Многобройни научни изследвания показват, че по-ранното събуждане може да ви помогне да се чувствате по-свежи и отпочинали в началото на деня и да избегнете стреса, причинен от чувството, че закъснявате за работа, още със ставането от леглото. Много от най-успешните бизнесмени на нашето съвремие, като изпълнителният директор на Apple Тим Кук и основателят на Virgin Ричард Брансън за споделили, че стават за работа преди 6, а в някои случаи и преди 5 часа сутринта.

2. Опитайте да гледате на нещата от позитивната страна

Напълно естествено е да изпитвате по-малко напрежение и стрес, когато опитвате да гледате на нещата през позитивна призма. Това също така ще ви помогне да се справяте по-добре с множеството възходи и падения, характерни за всеки бизнес. Освен това, позитивизмът е заразен, което означава, че вашите колеги и близки също ще бъдат повлияни от него и ще имат един по-лек и приятен ден.

3. Превърнете здравословното хранене в приоритет

Избягвайте да се храните с джънк фууд за закуска и обяд. Ако искате да се чувствате по-добре и по-спокойни всеки ден, фокусирайте диетата си върху няколко суперхрани, сред които авокадо, броколи, боб, горски плодове, яйца, риба, тъмен шоколад, ядки, портокали, киноа, спанак, домати, сладки картофи, чай и йогурт.

4. Създайте списък със задачи за деня

Списъкът със задачи е абсолютно задължителна част от програмата за намаляване на стреса и подобряване на продуктивността. Това не обаче не означава само да напишете на лист задачите за деня, в ред на значимост, но и да изпълните по-трудната част – да се придържате към него всеки ден, независимо от обстоятелствата и ситуацията, в която ще се озовете.

5. Правете чести почивки

Седенето пред бюро по цял ден е предпоставка за проблеми със здравето и повишени нива на стрес и тревожност. Хората се нуждаят от активност и най-вече от приток на кислород към мозъка, за да имат на разположение 100% от своите възможности. В рамките на работния ден правете по няколко почивки, в които да се раздвижите за по 10 – 15 минути, за да стимулирате отделянето на ендорфин от тялото ви, които да облекчи стреса.

6. Преосмислете начина, по който прекарвате свободното си време след работа

Вместо да се прибирате вкъщи и да сядате пред телевизора, помислете дали може да направите нещо забавно, което да ви изкара от къщата. Организирайте си среща с ваш приятел или отделете време за някакво ваше хоби. Важно в случая е да отклоните ума си от работата

7. Прекарайте повече време в природата

Когато се чувствате стресирани, една глътка свеж въздух на открито може да направи чудеса за вашата кондицията и да ви даде нужните сили, за да продължите напред. Както казва известният американски натуралист и писател Джон Мюр: “Изкачвайте планините и използвайте техните добри енергийни течения. Спокойствието и мирът в природата ще проникнат във вас така както слънчевата светлина прониква в дърветата, и така грижите ви ще окапят като есенни листа”.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: https://www.manager.bg/