11 неща, за които ще съжалявате, когато навършите 30

11 неща, за които ще съжалявате, когато навършите 30

11 неща, за които ще съжалявате, когато навършите 30 Едва ли има по-добър начин да се научим от това, да се вслушаме в по-опитните от нас. Една скорошна дискусия в Reddit накара хората да споделят нещата, които съжаляват, че са направили или не са направили, когато са били в около 30-те години. Независимо дали тези години ви предстоят, или са към края си, поучете се от патилата.

1. Всички „трябваше“

Когато навършите 30, ще започнете да усещате обществения натиск повече от когато и да било. Но не позволявайте на купищата „трябваше“ да ви дърпат назад. Може непрекъснато да се тревожите за това, как „трябва“ да имате собствен дом, „трябва“ да имате деца, „трябва“ да сте женени или пък „трябва“ да имате стабилна кариера. Обърнете гръб на всички тези очаквания и живейте живота си по начин, който ви прави щастливи. Не се чувствайте като пълен провал, само защото животът ви се отклонява от нормата – той си е ваш, живейте го както намерите за добре.

2. Не прекарвате време с родителите си

Едно често срещано угризение сред хората на възраст около 30 е, че не прекарват достатъчно време с родителите си, докато последните са още достатъчно млади и активни. Простичките удоволствия като разходката в парка, пътуването или дори воденето на разговор може да е по-трудно, щом родителите ви остареят.

3. Работата е на първо място

Нещо, което да вземете предвид в годините около 30: ако поставите работата на първо място, ще съжалявате горчиво. Прекарвайте време с любимите си хора, защото това са чудесни моменти, които парите и просперитетът не могат да купят.

4. Пилеете време в негативизъм

А сигурно сте си мислели, че всички неприятни и негативни хора ще изчезнат от живота ви, когато навършите 30… да, ама не. Те са навсякъде, затова не си губете времето с тях. Грижете се за хората, които ви карат да се чувствате добре, и заздравявайте взаимоотношенията си с тях. Гледайте да не прекарвате време и в негативни мисли и проблеми, върху които нямате власт. Просто ги оставете.

5. Мислите, че след 30-тата си година сте остарели

„Прекалено съм стар за тази работа“ е фраза, употребявана учудващо често от хората на възраст около 30 години. Знаете ли какво? Грешите! И бас хващам, че онези на по 50 или 60 години са съгласни с мен. Животът ви е бил пред вас на 20 и все още е! Поемайте рискове, живейте, наслаждавайте се на живота като младия човек, който сте, и никога не губете детето в себе си!

6. Пренебрегвате се

Може би всички хора в живота ви са на първо място, освен самите вас. Излезте от това положение! Знайте, че щом поставите себе си в тази позиция, всичко ще си дойде на мястото. Приоритизирайки собсвените си нужди, ще се почувствате щастливи, а оттам и взаимоотношенията ви с околните ще станат по-стабилни – всички печелят. Когато се грижите за себе си, след време ще имате по-малко угризения. Партньорът, около когото се е въртял животът ви? Вероятно ще съжалявате по-малко за него, отколкото за това, че не сте обръщали внимание на нуждите си и не сте преследвали мечтите си.

7. Не се грижите за тялото си

Парадоксално, някои казват, че са твърде стари, а продължават да се тъпчат с вредни храни и да не спортуват. Тези навици са трудни за изкореняване, но ако не се грижите за тялото си, докато сте млади, последиците ще ви застигнат без време.

8. Не поемате рискове

Може би сте прекалено предпазливи за човек на възраст 30 години и може би всички „трябваше“, които споменахме по-рано, ви дърпат назад. Не играйте на сигурно, а поживейте.

9. Не спестявате и не инвестирате достатъчно

Това е огромно, огромно угризение, което хората на 30+ носят със себе си. Ако започнете да спестявате отрано, ще жънете по-големи успехи, когато се пенсионирате. А ако спестявате и инвестирате още преди да сте навършили 30, ще можете да се пенсионирате на желаната от вас възраст.

10. Не пътувате достатъчно

Светът е на ръка разстояние, затова поемете на пътешествие! Не отлагайте – с възрастта ще става все по-трудно да намерите време.

11. Чуждото мнение ви вълнува прекалено много

Това е проблем на всички, независимо от възрастта. Не губете повече време в този безполезен навик, когато сте на 30. Спрете да прахосвате енергия по това, какво мислят за вас хора, на които не им пука какво мислите вие. Онези, които ги е грижа, ще ви приемат такива, каквито сте.

Емили Ко, PopSugar.com