10 прости начина да разберете с какъв човек си имате работа

10 прости начина да разберете с какъв човек си имате работа
10 прости начина да разберете с какъв човек си имате работа
Снимка: Shutterstock

Случва ли ви се да се разочаровате от някого, дълго след като сте били убедени, че го познавате добре? Някои хора наистина имат своеобразен талант да си съставят постоянно грешни преценки, други са прекалено доверчиви, а трети просто я карат на принципа да съдят за останалите по себе си.

Времето не е от значение за опознаването на истинската същност на даден човек, убеден е експертът по мотивационен тренинг Джон Алекс Кларк. Важни са наблюдателността и умението да подредите получената от него информация в логична връзка.

Има няколко много прости и в същото време надеждни методи, които ще ви помогнат да откриете бързо ключови закономерности в поведението на даден човек и да си съставите вярна преценка за него.

1. Гледайте дейталите

Всеки ден човек извършва огромно количество рутинни действия. Именно те могат да хвърлят по-голяма светлина върху личността му и да подскажат как ще се държи в определени ситуации.

Пример А. Ако човек избира всеки ден едно и също блюдо за обед, то вероятно не обича промените и състоянията на неопределеност. Такива хора са верни и предани, както в личния живот, така и в професионалните отношения и взаимодействия. От друга страна обаче изключително трудно биха се съгласили на рисковани инвестиции.

Пример Б. Хората, които без страх играят на борсата, вероятно биха рискували и в останалите сфери от живота. Например, такъв тип човек би могъл да напусне работа без да си е намерил друга и без да се е подсигурил финансово за подобен ход.

Пример В. Човек, който винаги се оглежда внимателно и на двете страни, когато пресича, най-вероятно е предвидлив. Той би обмислил всяка подробност преди да вземе някакво решение и би поел само добре пресметнат риск.

2. Обръщайте внимание на начина, по който общува

Как се държи вашият събеседник при общуване? Старае се да влезе в контакт с всеки или действа избирателно, насочва се към тези, които са му близки по дух, а останалите държи на дистанция? Беседва безразборно и се ориентира по впечатления или постоянно анализира, старае се да бъде обективен и не се доверява на интуицията си? По-скоро е мислител, който се опира на концепции, образи, схеми и идеи, или по-скоро е практик, живеещ в светана измеримите величини, задачи и факти? Набюдавайте поведението и думите му в ежедневието и ще схванете общата линия на поведение.

3. Поговорете с него за общи познати и колеги

Не, това не е препоръка да сплетничите, а да обърнете внимание какви качества откроява у другите хора вашият събеседник. Знаете поговорката „Човек съди за другите по себе си!“ и в този случай можете да извлечете много от нея – когато говорят за другите, хората често несъзнателно подчертават това, което присъства и в самите тях. Такива разговори ни помагат да разберем какво ценим в околните, на кого искаме да приличаме, какво искаме да променим в себе си. Колкото по-често казваме за другите, че са емоционално стабилни, щастливи, сърдечни или вежливи, толкова по-верояно е ние самите да притежаваме тези характеристики. Всичко това важи с еднаква сила за чертите и качествата с отрицателен знак.

4. Разузнайте първо границите

Човекът е програмиран така, че когато иска да създаде отношения с някого, вижда доброто и игнорира лошото. Рано или късно обаче илюзиите се разсейват и се показва цялата картина. Човекът, който умее да общува правилно, първо ще търси в събеседника си не доброто, а неговите граници: ако е любезен, къде свършва тази любезност? Иска да помогне, но доколко? Търпи чуждите грешки, но до какъв момент? Ако е искрен, кога започва да преиграва?

5. Как се държи в критична ситуация?

Човек разкрива истинската си същност, когато е „притиснат“, поставен под внезапен силен стрес, при форсмажорни обстоятелства. Тогава просто не може да хитрува и играе роли. Не успява да надене маска и започва да се държи така, както му повеляват инстинктите.

6. Как се държи с обслужващ персонал?

Хората, които смятат, че животът е несправедлив към тях и всеки им е длъжник, имат навика да се държат пренебрежително с обслужващ персонал. Ако вашият събеседник се обръща към сервитьора с щракане на пръстите или подсвирване, това, най-малкото е признак за лошо възпитание с всички произтичащи от това последствия.

7. Наблюдавайте интонацията и езика на тялото

За невербалните знаци много е изписано, но ако искате например бързо да установите дали си имате работа с честен човек или с измамник, припомняме накратко някои от най-типичните признаци на лъжеца: той прави паузи в разговора, променя темата на разговор, започва да се оправдава дори и да не го упрекват, избягва зрителен контакт при отговор на въпрос, докосва често лицето си.

8. Вземете заем или дайте пари назаем

Между приятели даването на пари назаем е нещо нормално, част от „приятелския дълг“. И въпреки това, когато заемате пари някому или пък му ги дължите, можете да научите много нови неща за него.

9. Попътувайте заедно

Това е екстремен способ да опознаете добре някого. Но пък и най-добрият да видите отблизо всички негови недостатъци и кошмари.

10. Споделете му тайна

Това е сигурен начин да проверите дали си имате работа с лоялен човек, на когото можете да имате доверие. Ако имате съмнения, че си говорите с „развален телефон“, тайната може и да е пълна измислица. Няма значение, вашата цел е просто да проверите дали наистина „разваленият телефон“ работи.

По материали от Little Things

Източник: http://www.manager.bg