10 навика на автентичните хора

Повярвайте в себе си!
Повярвайте в себе си!
Снимка: Shutterstock

За да имате един по-автентичен живот, трябва да се научите да поемате отговорност за действията си и да се уверите, че те отговарят на вашите вярвания и нужди. Това може да бъде изключително трудно за поддържане, поради факта, че в живота ни винаги има външни сили, които ни оказват натиск да правим нещо, което не искаме или да се правим на такива, каквито не сме.

Повечето хора са изпитвали стреса, напрежението и чувството на дискомфорт, които идват от неавтентичното поведение и опитите да се представяме за някой друг.

Изследователи от Харвардския и Колумбийския университет са открили, че когато се държим по начин, който не ни е присъщ, ние изпитваме силно чувство на неудобство, което обикновено се свързва с неморалните действия.

Едно нещо е сигурно – мозъкът ни знае, че живеем в лъжа, и както всяка лъжа, това не води до нищо хубаво. Въпросът е как да започнем да живеем автентично? Това може да бъде много, особено ако сте играли роля през по-голямата част от вашия съзнателен живот.

Автентичните хора са напълно наясно с това кои са и какво точно искат. Способността им да живеят в хармония с истинската си същност идва от няколко ясно забележими навици, които всеки от нас може да научи и пресъздаде в своя живот. Ето няколко от тях:

1. Помагат на другите да бъдат себе си

Естествените хора не очакват от другите да играят роли. Те не карат хората да се чувстват така, сякаш трябва да се впишат в определен шаблон и да се държат по специфичен начин, за да бъдат част от живота им. Тяхната автентичност позволява и на останалите да бъдат естествени.

2. Стоят далеч от негативните хора

Автентичните хора имат твърде много самоуважение, за да си позволят да общуват с хора, които винаги се държат лошо с тях, и имат достатъчно уважение към другите, за да не опитват да ги променят. Те се разграничават от негативните хора не от гняв и омраза, а заради тяхната необходимостта да останат верни на себе си.

3. Изразяват истинските си чувства и мисли, дори ако те не са популярни

Естествените хора просто не могат да се държат по начин, който противоречи на техните ценности, принципи и разбирания, дори и това понякога да има негативни последици за тях. Те предпочитат да не лъжат другите и още повече – да не лъжат себе си.

4. Те са уверени

Социалните тревоги се дължи до голяма степен на страха от това да бъдем „разкрити“. Страхуваме се, че някои ще разбере, че не сме толкова умни, опитни или популярни, за колкото са ни мислили. Истинските не са подвластни на подобен страх. Тяхната увереност идва от факта, че нямат какво да крият. Те са точно такива, за каквито се представят.

5. Предпочитат смислените разговори пред празните приказки

Елинор Рузвелт го е казала най-добре: „Великите обсъждат идеи; умните обсъждат събития; а малките умове обсъждат хора.“

Никога няма да откриете автентични хора, които да клюкарстват зад гърба на другите и да коментират най-новите светски и гафове на известните личности. Те предпочитат да говорят за неща, които наистина имат смисъл.

6. Не приемат ничий съвет, без преди това да са го анализирали

Това не означава, че естествените хора не приемат съвети, а че те предпочитат да ги обмислят добре, преди да започнат да ги следват. Те са скептични и подлагат всеки съвет на критичен анализ, за да са сигурни, че той ще им бъде полезен.

7. Не се оплакват от проблемите си

Хората се оплакват, когато мислят, че ситуацията, в която са попаднали, е по чужда вина или че някой друг трябва да я разреши вместо тях. Автентичните хора са отговорни. Те поемат отговорност за собствения си живот, а това прави оплакването безсмислено.

8. Мотивацията им идва от самите тях

Естествените хора не седят и не чакат шефът им да ги насърчи с някакъв стимул, за да започнат да работят по-усърдно. Подходът на „моркова и пръчката“ или, с други думи, на поощренията и наказаният, не работи при тях. Те намират своята мотивация вътре в себе си.

9. Извличат най-доброто от ситуацията

Когато нещата не вървят по план, автентичните хора не губят време в отбягване на проблема и хленчене за това как всичко е трябвало да изглежда по различен начин. Те приемат нещата такива, каквито са, и ако не могат да ги променят в своя полза, намират начин да извлекат максимума от ситуацията.

10. Не се разстройват, когато някой не ги харесва

Никога не е лесно да приемете, че някой не ви харесва, но в повечето случаи това неприятно чувство идва от опитите ви да разберете къде сте сбъркали и как може да поправите вашата грешка. Естествените хора нямат този проблем, защото те никога не биха променили себе си, за да повлияят на чуждото поведение. Те приемат, че другите хора имат собствено мнение и чувства, дори и те да са негативни към тях.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ исъосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/